Noi am inventat iubirea? / Jonathan Black

Când luptăm sau când iubim, călcăm pe urmele zeilor și ale îngerilor, urmând modelele pline de sensuri pe care ei ni le-au oferit. Nicio poveste celebră nu este doar fantezie și iluzie. (…) Dar pe naratorii poveștilor nu-i interesa lumea materială așa cum a ajuns să ne intereseze pe noi de la revoluția științifică încoace. Pentru ei, Marele Miracol nu consta în complexitatea lumii exterioare, cât în frumusețea și în complexitatea lumii interioare, a experienței subiective.

Aceste povești spun istoria sufletului uman.

  • Din cauza pasiunii lui Venus pentru Adonis, dorința noastră poate fi uneori distructivă.
  • Din cauza faptului ca Loki (Lucifer la scandinavi) a furat un inel fermecat făurit de pitici, chiar și cei mai buni dintre noi pot deveni hrăpăreți și avari.
  • Datorită zeilor Odin și Mercur suntem înzestrați acum cu curiozitate intelectuală.
  • Datorită lui Moise, patima pentru dreptate ne străbate ca un fluviu năvalnic.
  • Datorita lui Buddha avem (suntem în stare de) compasiune pentru toate ființele.
  • Datorită lui Socrate avem capacitatea de a gândi liber.
  • Marii mistici ai Arabiei au arătat lumii deliciile iubirii senzuale și faptul că inima este un organ senzorial mai important decât ochii.
  • Povestea întemeietorilor medievali ai Hatha-Yoga este strâns legată de introducerea noțiunii de ”chakra” în gândirea mistică occidentală.
  • C.G. Jung, unul dintre cei doi mari oameni de știință ai modernității care au explorat sufletul omenesc, a fost îndrumat de un învățător fără trup (așa cum și Socrate a fost călăuzit de daimonul lui).

Trăim la punctul de întâlnire dintre două planuri – mental și fizic – și putem trece dintr-unul în altul. Ambele se întind departe și în întuneric și ne fac să ne punem întrebări despre viață și moarte, de unde venim și unde ne ducem. Filosofii s-au întrebat mereu care plan este pe primul loc, care e mai fiabil, mai ușor de cunoscut. Depind unul de celălalt în ceea ce privește existența lor? Cea mai profundă întrebare filosofică, având cele mai mari implicații în felul în care privim lumea, este următoarea: Ce a fost mai întâi, ce este esențial, ce este real: spiritul sau materia?

Noi am inventat iubirea?

************

Recomand: Jonathan Black, Istoria sacră, Ed. Nemira, 2014.

Louis-Jean-François Lagrenée
Pygmalion and Galatea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s