Te-am văzut întins, liniștit, în patul tău moale, nobil, și mi s-a făcut milă de tine / Nikos Kazantzakis

  • Am avut un vis… L-am văzut în vis… (Sf. Damian) a venit azi-noapte în somnul meu, zdrențăros, desculț, se sprijinea în cârje și plângea. Iar eu m-am înspăimântat, m-am făcut că-l sprijin și i-am sărutat mâinile. ”Sfinte al lui Dumnezeu, nu plânge, i-am spus eu, ce-ai pățit? Nu ești în rai? Se plânge, așadar, și în rai? Dădu din cap. ”Se plânge și în rai, îmi răspunse, dar pentru oamenii care încă se târăsc pe pământ. Te-am văzut întins, liniștit, în patul tău moale, nobil, și mi s-a făcut milă de tine. De ce dormi, Francisc, nu te rușinezi? Biserica este în primejdie. – Este în primejdie? Și ce pot să fac eu? Ce vrei să fac? – Întinde mâna, proptește-o cu umărul, n-o lăsa să cadă! – Eu? Eu? Fiul lui Bernardone? – Tu, Francisc din Assisi. Lumea se prăbușește, Cristos este în primejdie, ridică-te, pune spatele tău și sprijină lumea să nu cadă. Ca paraclisul meu a ajuns Biserica, o ruină. Întărește-o!” (…)

În noaptea aceea Francisc nu s-a întors acasă: am rămas și eu cu el. Găsise, de câteva zile, o peșteră aproape de biserica Sfântul Damian și din când în când părăsea biserica și se vâra acolo înăuntru, ceasuri multe; poate că se ruga, pentru că atunci când ieșea din peșteră și venea să se apuce iarăși de lucru în jurul capului său tremura un cerc de lumină, cum îl vedem în icoane în jurul capetelor de sfinți; zăbovea în jurul capului său flacăra rugăciunii.

Ne-am retras în peșteră, în jur mirosea greu a pământ umed; am pus două pietre drept pernă și ne-am întins fără să schimbăm o vorbă; eu eram obosit, m-a luat repede somnul. Trebuie să fi fost aproape de revărsatul zorilor, când, abia răsuflând, l-am zărit pe Francisc șezând la intrarea în peșteră, cu fața înțepenită între genunchi, și auzeam un murmur domol, tărăgănat, ca și cum ar fi plâns încet, să nu mă trezească. De multe ori apoi de-a lungul anilor mi-a fost dat să-l aud pe Francisc plângând, dar în dimineața aceea plânsul lui era ca al unui prunc care vrea să sugă și nu are mamă. M-am târât până la intrare, am îngenuncheat lângă el și mi-am ațintit ochii spre cer. Începuseră de-acum să se încețoșeze stelele, câteva încă atârnau pe cerul alb ca laptele, iar una mai mare decât toate strălucea verde, trandafirie, albastră.

  • Ce stea e asta, frate Francisc? l-am întrebat ca să-i abat gândul. Ai auzit?
  • (Își reținu plânsul.) Poate că e vreun arhanghel, cine știe, arhanghelul Gavriil. La fel, strălucind, a coborât într-o dimineață pe pământ și a spus ”Bucură-te, Marie!”.
  • (Și peste puțin…:) Iar steaua asta, cu strălucirea ei mare, pe care o vezi că joacă la răsărit și-acum o să dispară în lumina soarelui, este Lucifer!
  • Lucifer! am spus eu speriat. De ce? De ce? Nu-i drept, ăsta e mai strălucitor și decât arhanghelul Gavriil! Așa l-a pedepsit Dumnezeu?
  • Așa, răspunse Francisc cu glasul înăbușit. Nu există pedeapsă mai grea, frate Leo, decât aceasta: să răspunzi răutății cu bunătate.
  • (Și peste puțin:) De ce te miri? Nu mi-a făcut Dumnezeu asta și mie? Mie, nemernicul, nenorocitul, neînsemnatul Lucifer? În loc să arunce trăznetul să mă facă cenușă, într-un miez de noapte în care cântam beat, sătul, desfrânat, ce-a făcut? Mi l-a trimis pe Sfântul Damian în somn și mi-a poruncit: ”Pune spatele tău, sprijină Biserica aflată-n primejdie. Am încredere în tine.” Credeam că vorbea despre bisericuța ruinată… Și am clădit-o… Dar acum… (Oftă, deschise brațele și respiră ușor).
  • Acum? am zis eu și l-am privit neliniștit.
  • Acum inima mea tot nu mi s-a liniștit. Nu, nu vorbea despre bisericuță, la asta m-am gândit toată noaptea. Încep, frate Leo, încep să pricep tainicul, înfricoșătorul înțeles…

Tăcu.

********************

Recomand: Nikos Kazantzakis, Sărăcuțul lui Dumnezeu, Ed. Humanitas Fiction, 2016.

Sărăcuțul lui Dumnezeu – credit foto: Ana Maria Tomescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s