Gânduri neastâmpărate, luați-vă o poză demnă și stați frumos, ca să vă scriu / Al. Vlahuță

Din capitolul ”File rupte” (vol. ”Din goana vieții”)

Mă hotărăsc să-mi notez de azi înainte o parte din impresiunile și gândurile ce mă vor străbate. În fuga vieții, câte lucruri interesante nu observi, câte cugetări luminoase nu-ți scapă prin minte, și urmele lor se șterg, căci pururea alte valuri de întâmplări curg peste tine și peste lume!… Deci, las întunecat uitării durerile și bucuriile mele de până acum, și-ncep să mă-ncondeez de aci încolo. Gânduri neastâmpărate, așezați-vă în front, luați-vă o poză demnă, și stați frumos, ca să vă scriu.

Vineri, 7 Iunie 1891. E aproape miezul nopții. Adineaorea a plecat Caragiale dela mine. Ce spirit distins și ce puternică vervă de veselie stranie are omul acesta. Revoltat, paradoxal, explosibil, aici izbește cu pumnul în masă s-o sfărâme, aici izbucnește într-un râs zgomotos și captivant, aci îți filozofează rece, ca cel mai sever logician, aci se aruncă în împărățiile celor mai colorate fantezii. Și pururea sugestiv, pururea vibrând de tăria fiecărei observații pe care o face, fiecărui cuvânt pe care-l spune. (…)

Sâmbătă, 8 Iunie – Bag de seamă că de la o vreme diminețile încep să aibă un parfum de o tristețe misterioasă. E sentimentul displăcut, pe care mi l-a lăsat golul zilelor trecute, osteneala și depresiunea morală, care te umple după un șir de așteptări veșnic amăgite, amara suguranță că și ziua de azi va trece tot așa de pustie și neînsemnată, ca atâtea altele. Aceasta e drojdia de desgust, pe care lenea și lipsa de voință și de energie o lasă în fundul tuturor vieților sterile… Oare omenirea devine cu vremea mai veselă, ori mai tristă? Și pe această pantă gândurile mi se rostogolesc de-a lungul istoriei… Toate îmi spun că mergem spre o viață mai senină, mai bună și mai fericită. Ș-atunci gândurile urâte mi se risipesc.

*************

Alexandru Vlahuță, Din goana vieții, Ed. Cartea Românească, București, aprox 1930.

”Go, Ana Vieții”; Foto – Ana Maria Tomescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s