I trust I make myself obscure – Varia / N. Steinhardt

Nicolae Aurelian Steinhardt (1912-1989) – scriitor, critic literar, eseist, jurist, publicist român. De origine evreiască, se convertește la religia creștină ortodoxă în închisoarera de la Jilava, își ia numele de fratele Nicolae, și se călugărește după punerea sa în libertate. Reper al culturii și spiritualității românești, N.S. este autorul unei opere unice în literatura română: Jurnalul fericirii.
Sursa foto: https://www.marturisitorii.ro/2016/03/30/nicolae-steinhardt-cei-mai-umani-si-cumsecade-oameni-intalniti-in-inchisori-sunt-legionarii-mirarile-securitatii-autobiografia-si-viata-monahului-de-la-rohia/

Întreg misterul creației.

„Misterul e pretutindeni, numai că nu-l adulmecăm”, îmi spune (pe un ton neobișnuit de blând și duios). „Îl poate manifesta o vorbă bună grăită unui om în necaz, unui prieten frământat de îndoieli. Un gest de afecțiune abia schițat. O povață prezentată cu multă modestie, dând a înțelege că și povățuitorul e în dubiu. Un cuvânt de gratitudine, de dragoste nepierdută pe drum, adresat de un soț vârstnic vârstnicei sale soții. Un zâmbet, un ușor suspin, un cântec de flașnetă, mai știu eu ce. Indignarea ori compătimirea în prezența unor dureri, unei pătimiri nedrepte, unui semen răstignit într-un oarecare fel. De-ajuns este pentru ca să se exprime așa tot misterul lumii și al creației.”

„Trag nădejde că-s greu de înțeles”

Când îi citez de mine mult admirata sintagmă a lui Thomas More: „I trust I make myself obscure”, o aprobă întru totul și cu entuziasm.
„Sper, trag nădejdea că-s greu de înțeles, că izbutesc a mă exterioriza nedeslușit, că vorbesc în bobote: iată dovada adevăratei prietenii și prețuiri: omului în care ai încredere și pe care-l stimezi nu-i spui lucruri simple și clare, nu-i debitezi fraze bine ticluite, ci îi comunici gândurile tale confuze, îi dezvălui simțămnte contradictorii, îl faci părtaș întunecimilor în care te zbați, îl duci până-n adâncul tulbure al sinei tale. (…) Nu te ferești nici de paradoxuri, nici de enunțări sublime, nici de adevăruri crude, nici chiar de fraze sau comparații ridicole.
Declarația lui More e adevăratul principiu călăuzitor al oricărui demers filosofic, istoric, psihic din care au luat-o la fugă fățărnicia, ușurătatea și convenționalismul. O mărturisire serioasă nu poate porni de la alt precept.”

***
N. Steinhardt, Varia, vol 2, Ed polirom, Mănăstirea Rohia, 2020

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s