Creștinismul redus la esențe – Câte ceva despre virtuți / C.S. Lewis

Am putea crede că Dumnezeu nu vrea decât să ne supunem unui set de reguli; în realitate, El vrea oameni de o anumită calitate.

S-ar putea să credem că, dacă faci un lucru bun, nu contează cum l-ai făcut și de ce l-ai făcut – dacă l-ai făcut de bunăvoie sau silit, posac sau cu bucurie, din teama de opinia publică sau pentru că l-ai considerat lucrul potrivit. Adevărul este că acțiunile bine făcute pentru motive rele nu ajută la construirea calității lăuntrice sau a trăsăturii de caracter numită „virtute”, și tocmai această calitate sau trăsătură de caracter este cea care contează. (Dacă un jucător slab de tenis lovește mingea foarte puternic, nu pentru că își dă seama că este nevoie de o minge puternică, ci pentru că s-a enervat, lovitura aceea s-ar putea, din întâmplare, să-l ajute să câștige meciul acela; dar nu îl va ajuta să devină un jucător care să fie bun în mod constant).

Am putea crede că Dumnezeu nu vrea decât să ne supunem unui set de reguli; în realitate, El vrea oameni de o anumită calitate. Am putea crede că virtuțile sunt necesare numai pentru viața actuală – că în lumea cealaltă am putea înceta să fim drepți, pentru că nu va mai fi niciun lucru pentru care să ne certăm, și am putea înceta să fim curajoși, pentru că nu va mai fi niciun pericol. Este adevărat că în lumea viitoare probabil nu vor fi ocazii pentru fapte juste sau curajoase, dar vom avea toate ocaziile să fim felul acela de oameni care putem deveni numai ca rezultat al facerii unor asemenea fapte aici. Ideea este că nu Dumnezeu îți va refuza intrarea în lumea Sa veșnică dacă nu ai anumite trăsături de caracter; ideea este că dacă oamenii nici măcar nu au început să formeze acele trăsături înăuntrul lor, atunci nicio stare sau situație exterioară nu va putea constitui un „rai” pentru ei – adică, nimic nu i-ar putea face să aibă fericirea aceea adâncă, puternică și de neclintit, pe care o are în gând Dumnezeu pentru noi.

***********
Creștinismul redus la esențe, C.S,Lewis, Macmillan Publishing Co, Inc. 1952.

Icoana Mântuitorului realizată de #VeraSimoAngel, 15 ani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s