Dublul sens al cuvântului Netzah / Richard Wurmbrand

Pastor Richard Wurmbrand 1909-2001 / Sabina (Oster) Wurmbrand 1913-2000
Photo: https://internationalchristianassociation.org/about-wurmbrands
*

Ce-i cu suferința mea? Este împlinirea izbânzii.

Ancient Israelite explanation:
Netzach (Hebrew: נצח‎, “eternity”) is the seventh of the ten Sefirot in the Jewish mystical system of Kabbalah. It is located beneath Chesed (‘loving-kindness’), at the base of the “Pillar of Mercy” which also consists of Chochmah (‘wisdom’). Netzach generally translates to ‘eternity’, and in the context of Kabbalah refers to ‘perpetuity’, ‘victory’, or ‘endurance’. Netzah (Hebrew נצח) communicates the idea of long-suffering, strength, endurance unto completion or patience. This term appears eight times in the Hebrew scriptures and derivatives of this child root נצח from the parent root נח appear over forty times in the Hebrew text. 

(Wikipedia)

Când am fost întemnițat mi-au dat douăzeci și cinci de ani de închisoare, ceea ce era, practic, ca și o închisoare pe viață. În ziua în care mi s-a dat sentința, mi-au trecut prin minte următoarele gânduri: Cuvintele ebraice din Biblie au o mulțime de înțelesuri, dându-le un spectru asemenea curcubeului. Hai să analizăm două sensuri ale cuvântului netzah. Acest cuvânt poate însemna necontenit: „De ce nu mai contenește suferința mea?” întreabă Ieremia (15:18). Dar netzah mai înseamnă și victorie (1 Cronici 29:11 și Isaia 25:8). Astfel, ceea ce apare ca fiind o întrebare disperată, fără răspuns la Ieremia, ar putea fi tradusă literal: Ce-i cu suferința mea? Este împlinirea izbânzii.

Se spune că regele Solomon stătea odată pe malul mării, admirând steagurile mai multor țări, arborate la navele ce treceau pe acolo. El l-a întrebat pe marele preot care stătea alături: Căte nave crezi că trec pe an prin apele noastre? Preotul a răspuns: Doar trei. Gândind că preotul e insolent, regele a spus indignat: Cum îndrăznești să dai un astfel de răspuns? Văd zeci de nave chiar în clipa asta. – O iluzie, a răspuns marele preot. În realitate, toate navele care navighează pe toate mările sunt doar trei: nava poftei după avere, aceea a poftei după faimă și aceea a poftei după plăcere. Acestea sunt cele trei forțe care mână pe oameni, peste mări, orice nume ar lua o navă pentru scurtul ei timp.

Regele a cântărit acest răspuns câtva timp. În „Cântarea” lui el vorbise despre o a patra navă, una foarte mică, incapabilă să navigheze dincolo de mica mare a Galileii dar, în final, depășindu-le pe toate celelalte. Aceasta a fost nava lui Mesia, o navă dusă de jertfa Fiului lui Dumnezeu, de dragoste puternică, de dorința de a sluji. Ea navighează sfidând toate legile termodinamicii. Minunea făcută de Mesia atunci când la porunca Lui a încetat furtuna, iar corabia a fost salvată, este un miracol mai mare decât se consideră în mod obișnuit.

Marcu a scris că furtuna aruncă valurile în corabie așa că „mai că se umplea corabia” (Marcu 4:37). Orice vas plin cu apă se scufundă, fie că e furtună sau nu. Dar acest vas, corabia Mântuitorului, nu s-a scufundat nici măcar când apele păcatelor, ale dezbinărilor, ale ereziilor și ale persecuțiilor au umplut-o până la refuz. Ea înaintează spre izbândă. Necontenita (netzah) suferință este doar umbra lui netzah, izbânda spre care navighează.

*************
Richard Wurmbrand, 100 de meditații din închisoare, Ed Stephanus, București 1994

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s